Lär dig hitta bra odds online

Bra odds är avgörande. Problemet är att spelbolaget med marknadens bästa odds inte finns. Du måste därför bli medlem hos fler än ett bolag, annars kan du inte plocka russinen ur kakan och spela på det bästa oddset. Varför är det viktigt att spela på bra odds? Kolla jämförelsen nedan för svaret på frågan.

Anta att du har vunnit totalt 25 spel senaste 6 månaderna. Du har omsatt totalt 5 000 kronor (200 kronor per spel). Genomsnittligt odds har varit 2,00.

Vinsten blir 200 kronor per speltotalt 5 000 kronor fördelat på 25 spel.

Använd jämförelsesajter

Nedan ser du hur stor vinsten hade varit med högre genomsnittligt odds:

Om det genomsnittliga oddset varit 2,10 hade vinsten istället varit 220 kronor per spel och totalt 5 500 kronor på 25 spel.

Skillnaden blir 20 kr per spel.

För många kan det låta som en liten skillnad, men varför gå miste om 500 i onödan? Det är enkelt att hitta bra odds – på nätet finns nämligen oberoende jämförelsesajter som vägleder dig i djungeln av spelbolag. Kruxet är dock att du måste vara medlem hos fler spelbolag för att ta del av bästa oddsen.

Mr Green logotyp

2×250 kr gratisspel
vid en insättning om 250 kr

SPELA PÅ MR GREEN

Vad är ett bra odds?

Bra odds handlar om spelvärde – 1,50 kan vara bra på några lag eller spelare med värdelöst på andra. Det kommer sig av att alla har olika förutsättningar att vinna. Eller, sannolikheten är i alla fall inte densamma. Jämför 1,50 på ett lag som leder ligan med ett lag som ligger hopplöst sist i samma liga.

Det här med odds är inte det enklaste. Det är många parametrar som spelar in om ett odds är bra eller dåligt – ett klassiskt exempel är skador på diverse nyckelspelare. Om laget som leder ligan har skador på flera nyckelspelare är 1,50 inte längre lika spelvärt. Håller du med eller är du av annan åsikt?

Proffsen spelar uteslutande på odds som är 2,00 eller högre. Om oddset är 2,00 bedöms sannolikheten som 1/2, vilket innebär att laget eller spelaren förväntas vinna varannan match med nuvarande förutsättningar mot det specifika laget eller den specifika spelaren. Vid vinst dubbleras insatsen.

Det betyder inte att du ska jaga så höga odds som möjligt – du ska istället fokusera på spelvärda odds. Med tiden kommer din mage med säkerhet lära sig vilka odds som är spelvärda och inte. Erfarenhet är nyckeln. Utan erfarenhet är chansen liten att du plussar, börja därför med små insatser.

Var hittar man bästa oddsen?

Sen var det det här med att hitta bra odds. Det är inte särskilt svårt – enklast är att utnyttja en jämförelsesajt, där kan du enkelt se vilket spelbolag som har bäst odds på matchen du vill spela på. Oddsen varierar nästan alltid bolagen emellan – och den som är generös ena gången kan vara snål nästa gång.

Med tiden kommer du lära dig vilka spelbolag som ofta är generösa och vilka bolag som ofta är snåla – även om det varierar finns det bolag som är mer generösa än andra när det kommer till bra odds. Men eftersom det varierar är det bästa alternativet att vara medlem hos så många bolag som möjligt.

Tre sportikoner

Svenska Spel

Finns det ett spelbolag som inte är generöst är det i såna fall Svenska Spel. Det är i och för sig inget konstigt med det eftersom bolaget är statligt, därför har man inte samma möjlighet som andra bolag att erbjuda höga odds och generösa bonusar – man får inte ens erbjuda medlemmar bonusar.

Inför VM i fotboll 2010 gjordes en undersökning om bra odds. Den visade att oddsen hos Svenska Spel i genomsnitt var 31 % lägre än hos privatägda spelbolag, vilket beror på att tillstånden avgör hur mycket Svenska Spel får återbetala till sina medlemmar. Överskottet går tillbaka till staten.

För några år sedan – närmare bestämt 2013 – meddelade Svenska Spel att oddsen skulle höjas. Ansvariga på Svenska Spel hade vid den här tiden insett att Svenska Spel inte kunde konkurrera mot utländska spelbolag om oddsen var låga. Regeringen accepterade förslaget från ansvariga på Svenska Spel.

Det nya tillståndet innebar att högre odds, fler spelformer och större utbud kunde erbjudas. Några exempel på spelformer som påverkades var:

• Lången
• Mixen
• Mixen XL
• Live

Andra spelformer Svenska Spel erbjuder är 1) Stryktipset, 2) Europatipset, 3) Topptipset, 4) Måltipset, 5) Oddset, 6) Powerplay, 7) Bomben, 8) Matchen, 9) Bingo, 10) Lotto, 11) Eurojackpot, 12) Keno, 13) Triss och 14) Poker. Med jämna mellanrum anordnar Svenska Spel tävlingar, Tips-SM är ett exempel.

Stryktipset

Många oddsspelare är Stryktipset evigt trogna. I Stryktipset gäller det att tippa 1, X eller 2 i 13 utvalda matcher. En ensam vinnare är garanterad 10 miljoner kronor. Annars beror utdelningen på hur många som får alla rätt. Du kan endast spela Stryktipset hos Svenska Spel, antingen i butik eller online.

För att lyckas på Stryktipset krävs kunskap och tur. Om du vill vinna stort kan du inte spela som alla andra – försök hitta matcher där du tror att kollektivet spelare är fel ute och gardera eller spela mot favoriten. Du kommer vinna mer sällan genom att spela så, men du kommer vinna stort när du väl vinner.

Spela på fotbollStryktipset logotyp

Generösa spelbolag

Exempel på spelbolag som brukar erbjuda bra odds är Bet365 och Betsson – som marknadsledare har dessa två muskler nog att erbjuda högre odds än många konkurrenter. Det ser ut ungefär så överlag att desto större bolaget är desto bättre odds har man att erbjuda, även om det inte alltid stämmer.

Å andra sidan kan spelbolag vara generösa på många skilda sätt. Förutom bolag som erbjuder bra odds finns det även bolag som erbjuder generösa – och kanske framför allt många – bonusar i olika former. Det är sällan stora aktörer som Bet365. Tipset till dig är att välja bolag efter dina prioriteringar.

Sen finns det spelbolag som hellre erbjuder många sporter och marknader. Det viktigaste måste ändå vara bra odds. I förlängningen ökar nämligen inte många sporter och marknaden dina chanser att vinna. Eller, det skulle i sådana vara om du är expert på en specifik sport som andra bolag inte har.

Det finns många spelbolag som påstår att de har bäst odds. Förmodligen stämmer det på en eller annan sport och marknad, men inte på alla. Just därför är utmaningen för dig att hitta bolaget med bäst odds på specifika matcher. Det gör du enklast genom att besöka en jämförelsesajt på nätet.

Jämförelsesajter

Det bästa alternativet om du vill hitta bra odds är att besöka jämförelsesajter på nätet. Sajterna är uppkopplade mot spelbolagen och kan därför påvisa vilket bolag som har det bästa oddset på matchen du vill spela på. För att hitta sajterna kan du söka på ”Bra odds” i en sökmotor, förslagsvis Google.

Även om skillnaden oftast är liten – det kan handla om ett par hundradelar – ska du alltid spela på det bästa oddset. Om du inte spelar på det bästa oddset blir det som att du accepterar ett dyrare pris varje gång du handlar i affären – och vi känner i alla fall ingen som vill betala mer än nödvändigt.

En snabb googling hjälper dig hitta flertalet jämförelsesajter. Dessa använder – allt som oftast – samma API:er, därför hittar du samma information oavsett vilken jämförelsesajt du besöker. Med deras hjälp är det en enkel sak att hitta bra odds – du behöver bara jämföra oddsen hos spelbolagen mot varandra.

Det finns ingen hake med jämförelsesajter. Se dem som gratistjänster. Ingen jämförelsesajt har egenintresse i att hjälpa dig hitta bra odds – och oddsen är alltid aktuella och korrekta. Du ska alltid spela hos spelbolaget med högst odds på ditt val – du hittar bolaget hos jämförelsesajter på nätet.

Bli framgångsrik på odds

Det finns lika många sätt att bli framgångsrik på som det finns framgångsrika spelare. Med det sagt finns det ingen guide som ensam kan göra dig till en framgångsrik spelare – men det finns saker du behöver ta i beaktning om du vill lyckas. Nedan förklarar vi några exempel som hjälper dig på vägen.

För att lyckas måste du vara kritisk. Det är inte alltid laget med lägst odds som har bäst vinstchans – det kan dels bero på att oddssättaren inte alltid är påläst och/eller att spelbolaget vill påverka spelare åt olika håll. Som spelare krävs det därför att man är kritisk och inte följer strömmen utan anledning.

Följ din känsla

Magkänslan har inte alltid fel. Om du har känsla för ett lag – men oddsen är höga – våga spela om du har något att luta spelet mot. Det kan vara form, statistik, tidigare möten, eller skador på nyckelspelare. Spelbolagen har nämligen inte samma förutsättningar som du att ta hänsyn till lagens form.

Det viktigaste när man spelar på odds är långsiktighet. Den som gapar efter mycket mister ofta hela stycket, brukar man säga, och det stämmer väl in på oddsspelare som inte spelar långsiktigt. Bättre är att spela med små insatser på spelvärda odds, då är chansen stor att du går plus över tid.